Korjausrakentaminen ja saneeraukset

Miksi korjata?

Kuikan koulun peruskorjaus

Korjausrakentaminen on usein haastavampaa kuin uudisrakentaminen, joten kokenut arkkitehti suunnittelijana on kustannustehokas vaihtoehto. Korjausrakentaminen on kuitenkin kannattavaa, sillä siten rakennusten käyttöikää voidaan jatkaa. Eikä pidä unohtaa ympäristövaikutuksia – yleensä korjausrakentamisen hiilijalanjälki on uudisrakentamiseen verrattuna huomattavasti pienempi.

Kuikan koulun peruskorjaus
Kerrostalon julkisivun kunnostus

Erikoisosaamistamme on korjausrakentaminen

Kerrostalon julkisivun kunnostus

Rakennusarkkitehtimme on suorittanut korjausrakentamisen täydentävät opinnot jo vuonna 1994, joten meille on kertynyt kokemusta lukuisista korjaus- ja saneerauskohteista. Olemme suunnitelleet mm. kerrostalojen ja pienkerrostalojen peruskorjauksia. Näissä kohteissa suunnittelun lähtökohtana on paitsi rakennuttajan niin myös asukastoimikunnan toivomukset.

Yleensä näissä kohteissa on uusittu pinnoitteet, kalusteet, ikkunat ja ovet, mutta samalla on pyritty lisäämään viihtyisyyttä ja uusia tiloja kuten vaikka takkatupa, harrastetiloja jne. Samalla on myös parannettu ulkoalueiden pinnoituksia ja istutuksia. Alueille on saatettu rakentaa lisäksi jätekatoksia ja varastorakennuksia. Joissakin kohteissa ulko-oven eteen on tehty erillinen tuulikaappi pienentämään vedon tunnetta.

Myös museoviraston valvomia kohteita

Normaalikoulun ala-asteen suunnittelu

Jyväskylän yliopiston Normaalikoulun vanhan ala-asteen peruskorjaus tehtiin Alvar Aaltomuseon tiukkojen ohjeiden mukaan, olihan kyseessä akateemikko Alvar Aallon suunnittelema rakennus. Kohteessa uusittiin pintoja sekä parannettiin ilmanvaihtoa ja sähköasennuksia. Samoin uusimme kiinteitä kalusteita.

Anjalankosken Tehtaanmäen Arava-vuokratalojen julkisivujen peruskorjaussuunnittelu oli myös toimistomme kohteena. Nämäkin rakennukset ovat akateemikko Alvar Aallon suunnittelemia. Rakennukset ovat punatiilisä rakennuksia, jotka oli rapattu valkoisiksi. Tämä rappaus oli osittain irronnut ja punainen tiili paistoi paikoitellen sieltä täältä. Myös parvekkeiden kaiteiden tiilimuuraus oli osittain rapautunut ja nämä piti korjata. Punatiiliset katot olivat ajan saatossa vaurioituneet ja asunto-osakeyhtiö päätti korjauttaa katot lappeittain.

Tässä kohteessa toimistomme piirsi CAD-kuvat pohjapiirustuksista talotekniikan saneerausta ajatellen, julkisivut olimme jo piirtäneet julkisivun saneerausta ajatellen aikaisemmin. Saimme Alvar Aalto -museosta A4-kopiot Aallon suunnittelemista pohjapiirroksista. Täytyy kyllä todeta, että Aalto ei ollut päivittänyt kaikkia viimeisiä muutossuunnitelmiaan piirustuksiinsa, joten työ oli välillä hyvinkin haastavaa.

Normaalikoulun ala-asteen suunnittelu
JYO Normaalikoulun ala-aste

Kun haluat onnistua korjausrakentamisessa

Markku helke, rakennusarkkitehti

Markku Helke